GRONDLEGGER VAN DE DELTAWERKEN HEEFT NU STANDBEELD IN CAPELLE AAN DEN IJSSEL

Maandag 28 september 2020 werd een standbeeld onthuld van de grondlegger van het Deltaplan en de bedenker van onder meer Europoort: waterstaatkundig ingenieur Johan van Veen.
Tegenover restaurant Perceel aan de Dorpsstraat staat langs de IJssel op Schielands Hoge Zeedijk het borstbeeld dat uitkijkt op zijn eerste Deltawerk, de Stormvloedkering Hollandse IJssel.

Commissaris van de Koning Jaap Smit, dijkgraaf Toon van der Klugt van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, burgemeester Peter Oskam van gemeente Capelle aan den IJssel, Deltacommissaris Peter Glas, voorzitter Letty Demmers van de Stichting Blauwe Lijn, HID Rijkswaterstaat Arjan Driesprong, Johan’s dochter Marian van Veen en HVCvoorzitter Irma Camijn onthulden het stenen beeld.

De HVC heeft samen met de initiatiefnemers een boekje ontwikkeld onder de titel ‘Het Water geeft en neemt’.  Het beschrijft de rol die de IJssel heeft gespeeld (en speelt) in de geschiedenis van Capelle, inclusief de watersnoodramp en werpt een blik op de toekomst van waterbeheersing en klimaatverandering.

Het boekje komt binnenkort ter beschikking via de website winkel. Nadere details volgen.