Einde seizoen opening en expositie Dief en Duifhuisje

Zaterdag 14 oktober 2023 is de laatste dag van de opening van Dief- en Duifhuisje voor het seizoen 2023. Het kleinste museum van Nederland is dan nog geopend van 13-16 uur.

Op de bovenverdieping van het Dief- en Duifhuisje wordt vanzelfsprekend weer het verhaal van de kastelen van Capelle verteld.

Er zijn maquettes en archeologische vondsten te zien.
Om 14.00 uur kunt u dan ook deelnemen aan een rondleiding door de directe omgeving van het Dief- en Duifhuisje en het Slotpark.

Beneden is er een tentoonstelling over het Slotplein 1950-1980.

De foto-expositie toont foto’s van het Slotplein in de jaren 1950-1980 is samengesteld door Paul Weyling. De toegang is gratis.

In 1950 presenteert de gemeente Capelle aan den IJssel het ‘Uitbreidingsplan ’t Slot’. In dit plan, ten westen van de Oude Plaats, is een plein gepland waar het nieuwe centrum van de gemeente moet komen. Dit compleet met bijzondere bebouwing, zoals een kerk, winkels en een gemeentehuis. Het plein krijgt in april 1956 de naam Johan van Oldebarneveltstraat, een naam die in 1962 wordt gewijzigd in Slotplein. In november 1962 wordt de eerste winkel aan het Slotplein geopend, het gemeentehuis is in mei 1966 officieel gereed, van een kerk komt het niet. Al bij de opening is duidelijk dat het gemeentehuis te klein is, waaruit blijkt dat gemeentebestuur begin jaren ’60 niet op een alsmaar uitdijende gemeente heeft gerekend. De huisvestingsproblemen worden echter in 1980 pas opgelost, door te verhuizen naar drie kantoorgebouwen aan De Linie. Dit met het voornemen binnen afzienbare tijd ten noorden van De Koperwiek, een nieuw gemeentehuis te bouwen. Met het vertrek van het gemeentebestuur en het ambtelijk apparaat naar Oostgaarde is het Slotplein vrijwel meteen centrum af.

Het museum is vanaf april 2024 wederom geopend op elke 2e zaterdag van de maand.

Lid worden? Meld je gratis aan

Logo final Main Menu variant