Dag van het Park Capelle aan den IJssel

Dag van het Park Capelle aan den IJssel komt steeds dichterbij. 🙂

Geholpen door de Historische vereniging: HVC Capelle aan den IJssel hebben we een heel mooi thema gevonden voor deze 15de editie.

Zo gaaf om ons mooie feest met de Capelse geschiedenis te kunnen combineren. Dat geeft het toch iets extra’s.

Dag van het Park Capelle aan den IJssel

Capelle aan den IJssel  · Het is zover! We kunnen het thema van de 15de editie van Dag van het Park bekend maken!

En het is: Dag van het Park: het verhaal van 1489!

Dit jaar nemen we je mee naar het jaar 1489. Jonker Frans van Brederode, leider van de Hoekse opstandige edelen, heeft Rotterdam bezet en probeert vanaf daar ook andere steden in handen te krijgen. Woerden en Geertruidenberg zijn nu in Hoekse handen, maar Dordrecht, Gouda en Delft hebben zijn aanvallen af kunnen slaan. De situatie is zo ernstig dat heer Maximiliaan van Oostenrijk hoogstpersoonlijk naar Leiden is gekomen om de zaak eindelijk op te lossen. Zijn adjudanten hebben opdracht gekregen alle toegangswegen en wateren naar en van Rotterdam af te sluiten, Jonker Frans dwingend om op plundertocht te gaan naar voorraden voor het hongerende Rotterdam. Capelle aan den IJssel is tot nu toe buiten schot gebleven, maar de troepen van Jonker Frans zijn nu in de bossen rondom Capelle gezien. Zou alles ook dit keer goed gaan?

Elk jaar neemt de Dag van het Park je in ‘het verhaal van Capelle’ mee naar een bijzonder moment in de Capelse geschiedenis. Dit jaar is dat dus 1489. Het einde van de Hoekse en Kabeljauwse twisten.

Wil je meer over dit thema (of andere) in de Capelse geschiedenis weten. Bezoek dan de website van de Historische vereniging Capelle aan den IJssel. https://hvc-capelle.nl/ en kom op 22 en 23 Juni naar het evenemententerrein in het Schollebos en laat je meenemen naar de late middeleeuwen.

Geniet van de muziek, theater, ambachten, een bijzondere arts & Crafts markt, lekkere hapjes…….en uiteraard ridders, heel veel ridders!!

Het programma is op beide dagen van 12.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis.

Parkeergelegenheid bij het Schollebos is beperkt, dus kom lopend, met de fiets, het OV of neem de pendelbus vanaf het gemeentehuis (bij de laad en los plek voor de Koperwiek, tegenover het gemeentehuis).

(foto 1: Jonker Frans van Brederode. Een uitsnede van een illustratie voor het kaft van het boek van C. van Alkemade, gravure van François van Bleyswijck uit 1724. Bron wikipedia)

Foto 2: Kaart van de drie Schieën tussen Delfshaven, Overschie en Schiebroek aan de Rotterdamsche- en Delftse Schie. (1512). Bron wikipedia)

Met dank aan Cliff de Booy voor de origine Facebook post