Architect Andries van Wijngaarden overleden

Op 8 oktober 2023 overleed architect G.A. van Wijngaarden. Hij was medeauteur van de HVC-uitgave ‘Van dijkdorp tot woonstad’ (2009) over de ontwikkeling van Capelle aan den IJssel. Ook had hij een groot aandeel in de organisatie van de succesvolle expositie ‘Modern Capelle’ (2007/2008) in het museum van de HVC.

Naast zijn werk in stadsvernieuwingswijken ontwierp van Wijngaarden in Capelle het woongebouw Klepperdans e.o. in Schollevaar. 

In de roerige jaren zeventig ontwikkelde hij samen de buurtgroep Buurthuis Schenkel. Dat ging niet zonder slag of stoot. De politieke discussies uit die periode zijn gedocumenteerd in het boekje ‘Betonnen balk belemmert uitzicht, gemeentepolitiek en bewonersinitiatieven’; (1982) een uitgave van de Informatiegroep Capelle waarvan Andries deel uitmaakte.
Later volgde het ontwerp van Buurthuis Capelle West.

In opdracht van wethouder Meijboom Partij van de Arbeid ontwikkelde van Wijngaarden samen met Paul Vlug het project Centraal Wonen in Schollevaar (1990).

Het In Memoriam voor Andries van Wijngaarden werd geschreven door Anne van Veenen, en werd gepubliceerd in het bibliografisch Portaal van de Canon Sociaal Werk, te vinden op:

https://www.canonsociaalwerk.eu/eregalerij/biografisch_portaal_details.php?prominent_id=144